Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Naturunderstödd terapi där hästen spelar huvudrollen ger lovande resultat inom psykiatrin

Brun häst och kvinna i blå tröja utomhus

I en färsk studie visar doktorand Marie Gudmundsson vid CEPI att 40 deltagare mådde bättre efter 24 veckor. De hade också återhämtat sig mer genom att delta i aktivitetsprogrammet, där samspelet mellan individen, hästen och miljön är A och O.

För tre år sedan publicerade CEPI en nyhet med titeln, Kan hästunderstödd terapi hjälpa vid stress och ångest? Nu efter 3 år kan vi säga att det verkligen kan hjälpa. 


En longitudinell kohort-studie med före- och eftermätningar på 24 veckor visar att en naturbaserad intervention med hästunderstödd terapi i södra Sverige kan bidra till minskad ångest, ge stöd för den personliga återhämtningen och öka aktivitetsnivån för personer med långvarig kontakt inom den vuxenpsykiatriska öppenvården. 


Själva rehabiliteringsperioden var uppdelad i två faser om 12 veckor vardera. Resultatet visar att deltagarna rapporterar statistiskt signifikanta förbättringar av ångestnivåer, funktion, aktivitetsnivå, funktion och tilltro till egen förmåga (self-efficacy) samt personlig återhämtning. 


I artikeln diskuterar författarna hur interventionen kan ge stöd i den personliga återhämtningsprocessen, något som efterfrågas inom dagens psykiatri, och att ytterligare forskning behövs inom området. Slutsatsen är att interventionen har potential att fungera som ett första steg mot ökad delaktighet i samhället och i arbetslivet för målgruppen och kan utgöra ett komplement till dagens behandlingsutbud inom den psykiatriska vården. 
 

Läs artikeln den ny-publicerade artikeln i sin helhet i tidskriften Nordic Journal of Psychiatry: Klicka här
Läs upptakten och lite mer om metoden i vår tidigare CEPI artikel publicerad den 7 april 2022: Klicka här
Länk till Marie Gudmundssons LU-profil: Klicka här
Länk till Socialstyrelsens sida om hästunderstödd terapi: Klicka här