Visserligen är miljonerna dagsfärska, men docent Elisabeth Argentzell har redan vigt en stor del av tid och engagemang åt att lyfta Peer Support. Det började med att hon utvärderade införandet av peer support som yrkeskategori i Region Skåne, för snart 8 år sedan. Hon konstaterde att peer supporters erbjuder hjälp och stöd som en jämlike och delar personliga erfarenheter av återhämtning på ett sätt som inger hopp för de har själva ”varit där".
I samarbete med brukarorganisationen Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa (NSPH) och glada CEPIster var hon även medsökande i forskningsprogrammet UserInvolve vid Umeå universitet. I den frodiga forskningsmiljön har hon kunnat smygstarta det aktuella peer support projektet genom att kartlägga och samskapa en gruppintervention med peer supporters på hemmaplan, en studiecirkel som inspirerats av det internationella peer support-projektet UPSIDES. Nu ska vi alltså testa om peer support i denna form kan stärka återhämtningen och öka social inklusion för de som deltar jämfört med vård och stöd som vanligt.
Elisabeth är projektledare och fortsätter redan imorgon med att smida planer inför nästa steg, tillsammans med sina närmsta medarbetare, Patrik Engdahl (postdoc) och Filippa Gagnér Jenneteg (utbildningsansvarig peer support, NSPH). Medforskare i projektet är Anneli Gustafsson, Urban Markström, David Rosenberg, Ulrika Bejerholm samt Sonya Girdler från Perth University i Australien. Hela projektet samskapas med peer supporters och annan personal ute i landet, inom både region och kommun. Om 3 år vet vi mer om studiecirkelns effekt.
Grattis och lycka till!
Forte-bidrag, utlysning Tillämpad välfärdsforskning 2025 inom socialtjänsten.
Projekttitel: Återhämtning genom peer support. Effekter av en samproducerad peer support intervention för brukare inom socialpsykiatrisk verksamhet - en randomiserad kontrollerad studie"