Den här satsningen är välkommen och är ett resultat av många års forskning om psykisk hälsolitteracitet. Behovet av att utveckla psykisk hälsolitteracitet i samhället blir allt större och framförallt bland unga vuxna som löper stor risk att utveckla psykisk ohälsa. Därför är det viktigt att utveckla kunskap om hur psykisk hälsa kan bibehållas eller uppnås, hur man kan söka hjälp, ge stöd till varandra och minska stigmat.
Projekledaren Annika Lexén och medsökande bildar tillsammans en tvärvetenskaplig projektgrupp med internationell koppling till Australien som greppar över arbetsterapi, hälsovetenskap, arbetsmedicin, socialt arbete, barn- och ungdomspsykiatri, psykisk hälsa bland barn- och ungdomar. Men det viktigaste är kanske framförallt att unga vuxna kommer att delta i projektet och vara med att utveckla ett digitalt verktyg som kan hjälpa dem och deras närmsta kompisar att lära sig om psykisk hälsa och hur de kan hitta en bra balans i vardagen.
Det övergripande syftet är därför att samproducera, implementera och utvärdera genomförbarhet och möjligt utfall av en e-hälsolösning för psykisk hälsolitteracitet, inklusive kamratstöd och kunskap om aktivitetsbalans, för unga vuxna i Sverige. Annika berättar att projektet har två faser. Den första om själva interventionen, det digitala verktyget, och sedan då hur det fungerar IRL, så att säga. Att ha koll på sin och andras psykiska hälsa är avgörande för unga vuxna så de kan etablera meningsfulla aktiviteter och ta stabila steg ut i vuxenlivet.
Forskarna i projektet!
Lunds universitet
Annika Lexén (PI), docent i arbetsterapi. Institutionen för hälsovetenskap, forskargrupp Psykisk hälsa, Aktivitet och Delaktighet (PAD), CEPI
Carita Håkansson, docent i arbetsterapi. Institutionen för arbetsmedicin
Martin Stafström, docent, programdirektör. Socialmedicin och global hälsa.
Karolinska institutet
Sven Bölte, professor i barn- och ungdomspsykiatrisk vetenskap. Institutionen för kvinnors och barns hälsa. Psykolog och specialist inom neuropsykologi vid barn- och ungdomspsykiatrin i Region Stockholm.
Uppsala universitet
Ulf Jonsson, Institutionen för medicinska vetenskaper, Barn- och ungdomspsykiatri.
Umeå universitet
David Rosenberg, Institutionen för socialt arbete. CEPI
Curtin University
Sonya Girdler, professor i arbetsterapi. Curtins forskargrupp om autism.
Ben Millbourn, dr med vet i arbetsterapi, Curtins forskargrupp om autism